KURS KATILIM | |
---|---|
Kurs 1 – Pikolo Ebeveyn-Çocuk Etkileşim Gözlem Formu Kullanıcı Kursu | 800 TL |
Kurs 2 – Bağlanma Temelli Video Geri Bildirime Dayalı Olumlu Ebeveynliği Destekleme Programı Duyarlı Disiplin (Vıpp-Sd ) Kursu | 800 TL |
Kurs 3 – Pratiğe Yönelik CP ve Ortezleme Kursu | 1200 TL |
Kurs 4 - Teknoloji Temelli Rehabilitasyon: Teknoterapi Kursu | 1200 TL |
Kurs 5 - Öykülerle Gelişiyorum Erken Müdahale Programı Kursu | 800 TL |
Kurslara 4. Sınıf öğrencileri kayıt yaptırabilir. Belge ibraz etmesi gerekmektedir.
Kurslar; Metin Sabancı Merkezi’nde gerçekleştirilecektir
Kurs katılımları kontenjan ile sınırldır.
PİKOLO EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİM GÖZLEM FORMU KULLANICI KURSU
Erken çocukluk gelişiminin değerlendirilmesi ve desteklenmesi çocuk sağlığı izleminin önemli bir parçasıdır. Erken müdahale odaklı araştırmalar, ebeveyn-çocuk arasında olumlu ilişkinin çocukların gelişimini desteklediğini ve ebeveynlik becerilerini artırdığına dair bulgular yayınlamaktadır. Çocuğun gelişiminde anne-baba ve bakım verenlerin etkisi büyüktür. Özellikle annenin hem fiziksel hem duygusal sağlığı çocuğun gelişimini etkiler.
PİKOLO, ebeveyn-çocuk etkileşimini değerlendirmede standart bir yaklaşım metodu olarak ve uygulamacı için çocuğun çıktılarının izlenebileceği etkili bir gözlem aracıdır. Ek olarak anne-baba çocuk ilişkisine yönelik destek programı oluşturmaya yardımcı rehber niteliğindedir. Sağlıklı çocuklarda ebeveyn- çocuk etkileşimini değerlendirmek ve güçlendirmek, özellikle erken çocuklukta gelişimin desteklenmesinde önemli rol oynar.
Kursun Amacı ve İçeriği:
PİKOLO gözlem formunu standart puanlama ve yorumlama becerisi kazanma
İçerik-Program:
Tanışma :15 dk
Ebeveyn- çocuk etkileşimi kavramı ve tarihçe:30 dk.
PİKOLO form ve maddeler: 15 dk.
Örnek etkileşim modelleri üzerinden yorumlama: 3 saat
Eğitimciler:
Uzm. Birgül U. Bayoğlu Eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı Master Derecesi ile tamamladı. Colorado Üniversitesi Çocuk Gelişimi Merkezi (Denver), Brown Üniversitesi Çocuk Hastanesi (Stockholm), Zürich Üniversitesi Gelişimsel Pediatri (Zürich), Alicante Üniversitesi Çocuk Nörolojisi (Alicante) Bölümlerinde eğitimini sürdürdü. Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde ülkenin ilk "Çocuk Gelişimi Ünitesi" kurulmasında görev aldı ve 25 yıl uzmanlığını yürüttü. “Anne-Baba Rehberi.” Kitapları 2004 yılından beri yenilerek yayımlanmaktadır. Siyah-Beyaz Gazetesi (1996), Okul- Aile Dergisi (1999,2000), Çoluk-Çocuk Dergisi (2008), GÇN Dergilerinde yazıları yayımlanmıştır. Bilimsel makaleleri 300 ün üzerinde atıf almıştır. Gelişimsel değerlendirme-Çocuk gelişimi üzerine kongre ve sempozyum konuşması hazırlamış, bazı pediatri kongrelerinin düzenleme kurulunda yer almıştır. Editörlüğünü yaptığı, bölüm yazarı olduğu kitapları bulunmaktadır. Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği Kurucu Üyesi, Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği, Sosyal Pediatri Derneği, Hacettepe Mezunlar Derneği-HUMED üyesi, ÇGE-DER üyesidir. Şu anda Bayındır Hastanesi Söğütözü Kampüsü Pediatri Bölümü Çocuk Gelişimi Ünitesinde çalışmakta; lisans düzeyi dersler,yayınlar ve bilimsel araştırmalarına devam etmektedir.
Doç. Dr. Fatma Elibol Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Bölümü’nde tamamladıktan sonra, iki yıl bir özel eğitim merkezinde görev yapmıştır. 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2000 yılında bilim uzmanlığı, 2007 yılında doktora derecelerini Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programından almıştır. 2010-2019 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2019 yılından beri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çocuk Gelişimi alanında yurt içi ve yurt dışı pek çok yayını bulunmaktadır.
Hedef Kitle: Erken Çocukluk dönemi çalışan tüm uzmanlık dalları ve bu dalların son sınıf öğrencileri
Kontenjan: 40 Kişi ile Sınırlıdır
Eğitimin Tarihi: 26 Şubat 2023
Süre: 4 saat
Kurs Saati: 09:30-13:00
Kurs Ücreti: 800 TL
Kursun Yapılacağı Yer: Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi
BAĞLANMA TEMELLİ VİDEO GERİ BİLDİRİME DAYALI OLUMLU EBEVEYNLİĞİ DESTEKLEME PROGRAMI DUYARLI DİSİPLİN (VIPP-SD ) KURSU
Bağlanma, anne veya bakım veren kişi ile bebek arasında kurulan güvene dayalı bir ilişkidir. Bowlby’e göre bağlanma, sadece çocukluk değil yetişkin yaşamdaki ilişkilerin niteliğini de belirlemektedir. Bağlanma güvenliği annenin duyarlı davranışları ve karşılık verici bakımı ile yakından ilgilidir. Anne duyarlılığı, çocuğun işaretlerinin doğru okunması ve ihtiyaçlarının zamanında yeterince ve sevgi ile karşılanmasıdır.
Anne duyarlılığını video kayıtları üzerinden desteklemeyi hedefleyen VIPP-SD programı, 1 ila 6 yaş arası çocukların annelerine yönelik kısa süreli (önleyici) bir müdahale programıdır. Ev temelli ve merkez temelli uygulanan programda anneler dünyayı çocuklarının gözünden görmeyi öğrenirler. Duyarlı ebeveynlik davranışları, sınırlar koyma ve çocuğun olumsuz davranışlarını düzenleme konusunda rehberlik etmektedir.
Kursun Amacı ve İçeriği: Bu kurs sonuna bağlanma kuramı, bağlanma stilleri, bağlanmayı etkileyen etmenler, anne duyarlılığı, karşılık verici bakım ve VIPP-SD programı hakkında temek bilgiler verilecektir.
İçerik-Program:
Tanışma: 15 dk
Bağlanma Kuramı ve Bağlanma stilleri temel bilgiler: 30 dk.
VIPP-SD programı: 3 saat ( teorik ve uygulama)
Değerlendirme: 15 dk.
Eğitimciler:
Dr. Öğretim Üyesi Demet GÜLALDI (VIPP-SD programı uygulayıcı sertifikasına sahiptir.)
Hedef Kitle: Erken Çocukluk dönemi alanında çalışan psikolog, çocuk gelişimci, PDR ve sağlık profesyonelleri
Kontenjan: 30 Kişi ile Sınırlıdır
Eğitimin Tarihi: 26 Şubat 2023
Süre: 4 saat
Kurs Saati: 14:00-17:30
Kurs Ücreti: 800 TL
Kursun Yapılacağı Yer: Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi
Eğitimciler:
Prof. Dr. Baki Umut Tuğay, Prof. Dr. Yavuz Yakut
Eğitimin Tarihi: 26 Şubat 2023
Süre: 8 saat
Kurs Saati: 09.00-17.00
Kurs Ücreti: 1200 TL
Kursun Yapılacağı Yer: Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi
Eğitimciler:
Prof. Dr. Devrim Tarakçı, Fzt. Sezin Şimşek Aybar
Eğitimin Tarihi: 26 Şubat 2023
Süre: 8 saat
Kurs Saati: 09.00-17.00
Kurs Ücreti: 1200 TL
Kursun Yapılacağı Yer: Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi
ÖYKÜLERLE GELİŞİYORUM ERKEN MÜDAHALE PROGRAMI
6. aydan itibaren çocukların bilişsel, iletişim, dil ve konuşma gelişimini desteklemeyi benimsemektedir. Özellikle okul öncesi yılları kapsayan erken çocukluk dönemi, çocukların gelişiminde kritik bir dönemdir.
“Öykülerle Gelişiyorum Erken Müdahale Programı” aile ve eğitmenlerin çocukların doğal ortamlarında kullanılabilecekleri bir müdahale programıdır Program hem normal gelişim gösteren çocuklarda hem de erken dönemde iletişim dil ve konuşma gelişiminde bir gecikme ya da bozukluk yaşandığı durumlarda, çocukların gelişimlerini desteklemek için geliştirilmiştir.
“Öykülerle Gelişiyorum Erken Müdahale Programı” çocukların gelişiminin öykülerle, oyun ve etkileşimlerle zenginleştirilmesi yoluyla, eğlenerek öğrenmelerini ve gelişimlerini destekleyen bir müdahale fırsatı sunar. Program, çocukların dil ve bilişsel becerilerini desteklerken aynı zamanda erken okuryazarlık ve erken matematik becerilerini de desteklemektedir.
Kursun Amacı ve İçeriği:
Öyküler erken çocukluk döneminde iletişim, dil ve konuşma becerilerinin yanı sıra erken okuryazarlık ve erken matematik becerilerinin desteklenmesinde etkili bir araçtır. Çünkü bu beceriler, okul dönemi akademik becerilerin temelini oluşturur.
Eğitimciler:
Doç. Dr. Pelin PİŞTAV AKMEŞE, lisansını Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, ilk yüksek lisansını, Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi, ikinci yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları, doktorasını Ankara Üniversitesi Özel Eğitim alanlarında tamamlamıştır. 2018 yılında doçent unvanını Konuşma Engellilerin Eğitimi alanından almıştır. 2014-2021 yılları arasında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nde 2021 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Fakültesi odyoloji bölümünde bölüm başkanı ve Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Üyelisidir. Çalışma konuları dil ve öyküleme gelişimi, dil ve konuşma bozukluklarında değerlendirme ve müdahale, işitme kayıplı çocuklarda tanı, değerlendirme ve müdahale ile işaret dili konuları yer almaktadır. Doktora tezi ile başlayan dil ve öyküleme üzerine çalışmaları ulusal ve uluslararası yayınlar ile devam etmektedir.
Doç. Dr. Nilay KAYHAN, lisansını Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, doktorasını 2016 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında tamamlamıştır. 2009-2015 yılları arasında Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümünde, 2016-2021 yılları arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde Ekim 2021 yılından itibaren Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde çalışmaktadır. Özel Eğitim Bölüm Başkanı, Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü, Öğrenci Dekanı görevlerini yürütmektedir. Yükseköğretim Kurulu Engelli Öğrenci Komisyon Üyeliği, EPDAD Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nde Eğitim ve Mevzuat Komisyonları ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Üyeliği görevlerini de yürüten Kayhan’ın uzmanlık alanları öğretmen eğitimi, öğretimsel uyarlamalar, etkili öğretim uygulamaları, Türk İşaret Dili ve Yükseköğretimde engelliliktir. Doç. Dr. Kayhan’ın ulusal ve uluslararası yayınevlerine ait kitap bölümleri, kongrelerde sunulmuş bildiri ve alan indekslerince yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır.
Hedef Kitle: 0-8 yaş çocuklarla çalışan dil ve konuşma terapisti, odyolog, odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı, özel eğitim öğretmeni, çocuk gelişimi uzmanı, psikolog, psikolojik danışman, ergoterapist ve fizyoterapistler ile bu alanların 4. Sınıf öğrencileri
Kontenjan: 20 Kişi ile Sınırlıdır
Süre: 3 saat
Kurs Saati: 09.30-13.00
Kurs Ücreti: 800 TL
Kursun Yapılacağı Yer: Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi